Jak zaplanować świąteczne menu? Dużą część świątecznych wydatków przeznacza się na jedzenie. Już samo przygotowanie kolacji wigilijnej składającej się z 12 różnych dań to nie lada wyzwanie. Pierwszego i drugiego dnia świąt trzeba jeszcze czymś obdarować gości. Ułożenie odpowiedniego menu i przygotowanie potraw, zwłaszcza dla dużej rodziny, to coś, co należy dokładnie zaplanować.
Najpierw pomyśl o swoim budżecie. Następnie oblicz, ilu będziesz mieć gości i sporządź listę wszystkich potraw, które będziesz serwować. Spróbuj oszacować, ile każdego dania trzeba ugotować na osobę (np. dwa krążki karpia, 5 pierogów itp.). Na wszelki wypadek, jeśli ktoś ma szczególnie duży apetyt, weź 3-4 dodatkowe porcje. Nie myśl o tym jak o rozdawaniu jedzenia gościom – najważniejsze jest, aby nie przesadzić. Niestety, wszyscy mamy tendencję do przesadzania na wakacjach, co prowadzi do marnowania żywności, które chcemy ograniczyć.
Aby uniknąć stania przy garnku w dni i noce poprzedzające Boże Narodzenie, niektóre potrawy można przygotować nawet 2-3 tygodnie wcześniej i zamrozić – na przykład pierogi barszczowe i knedle. Satysfakcjonujące jest również rozmawianie i dzielenie się pracą z bliskimi. Nie musisz wszystkiego przygotowywać sam. Umów się z rodziną, aby każdy przygotował więcej swojego popisowego dania i przyniósł je na wspólną kolację. Goście czują się chciani i zaszczyceni, a Ty nie musisz zajmować się wszystkim sama. Zdecyduj z wyprzedzeniem, kto co przyniesie.
Gdy już wiesz, jakie potrawy i w jakich ilościach musisz przygotować, zapisz na kartce wszystkie składniki, których będziesz potrzebować. Z taką listą można iść na zakupy. Zaznacz, co już włożyłeś do koszyka, wtedy nigdy nie możesz się pomylić i niczego nie zapomnisz.
Pamiętaj, że dania, które chcesz podać, ale nie możesz ich przygotować lub nie masz na nie czasu, możesz zamówić w cateringu i zebrać gotowe przed świętami. Niektóre kobiety obwiniały się za brak zaradności i żałowały tego, decydując się na takie rozwiązanie. Zupełnie niepotrzebnie, bo w świętach chodzi o rodzinę i wspólny czas, a nie o własne umiejętności kulinarne. Dlatego nie wahaj się szukać profesjonalnej pomocy w tym zakresie.